Koronatilanne Qatarissa 17.3: silmukka kiristyy

Koronatilanne muuttuu päivittäin: siispä tilannepäivitykseen on syytä lisätä päivämäärä. Tänään, 17.3. teen toista päivää töitä kotitoimistolta. Työpaikalta korostettiin, ettei toimistolle ole tulemista muuten kuin välttämättömissä tapauksissa. Some pauhaa sosiaalisen etäisyyden pitämisestä ja jokaisen vastuullisen ihmisen odotetaan pysyvän kotona ja välttävän kaikkia kokoontumisia.

Lapset opiskelevat jo viidettä päivää etänä kotikoulussa ja pikku hiljaa tekniset ja henkiset asiat alkavat olla kunnossa. Eka- ja kolmasluokkalaiset saavat tehtävät sähköisen Microsoft Teams -alustan kautta ja luokan kesken tavataan kerran päivässä. Se tuntuu olevan päivän kohokohta – opettajaa ja kavereita on jo ikävä. Toistaiseksi olemme positiivisin mielin ja matikan ja englannin lisäksi olohuoneen pöydällä on valmistunut hammastikuista valmistettu silta ja ”very easy kids origami fish”. Kyyneleet äidin typerästi taittelemasta vääränvärisestä origamikalasta on kuivattu. Yleisfiilis on hyvä, vaikka kahdeksanvuotias olikin chatissa kirjoittanut kaverille etäkoulun olevan tyhmää. Perusteluna se, ettei jalkapallon pelaamiseen ole kunnon kenttää (piha vs koulun kenttä) ja äidin sijaan opetusta haluttaisiin todellisilta asiantuntijoilta.

Työnteon kannalta hyvää on se, ettei Events Managerilla ole yhtään eventiä valmisteltavana, vaan KAIKKI on peruttu. Kotikouluttaminen on yllättävän kivaa kovaa puuhaa ja perheen pieninkin ottaa tilansa vaatimalla tasapuolista ohjausta tarrakirjojen täytössä.

Lennot Qatariin on peruttu ja vain kansalaiset pääsevät maahan. Kuntosalit, leikkipuistot ja elokuvateatterit, baareista puhumattakaan, ovat kiinni. Kahviloista ja ravintoloista saa ainostaan tilata ruokaa mukaan. Eilisen suuri uutinen oli, että syvästi uskonnollisessa maassa moskeijat suljetaan. Tänään ilmoitettiin, että kaikki ostoskeskukset suljetaan ja vain ruokakaupat ja apteekit pysyvät auki. Suuri, tiiviisti asutettu asuinalue Dohan eteläpuolella on suljettu ja työläiset jumissa siellä.

Qatarissa ei makseta Kelan tartuntatautipäivärahaa, mutta ainakin meidän hyväosaisten keskuudessa palkanmaksu vaikuttaa toistaiseksi vakaalta. Valtio on luvannut tukea yrityksiä taloudellisesti vaikeana aikana. Esimerkiksi tiettyjen ravintoloiden, kahviloiden ym. ei tarvitse maksaa liiketilojen vuokraa seuraavalta kuudelta kuukaudelta. Pienipalkkaisten rakennusmiesten, vartijoiden ja muiden työläisten palkat luvataan maksaa, vaikkei töitä voisikaan tehdä. Toisaalta tänään 3000 filippiiniläistä irtisanottiin paikalliselta lentoyhtiöltä. Kansallisuudella voi sanoa olevan osansa.

Olemme onnekkaita, että asumme alueella, jossa päivä päivään tiukkenevia sääntöjä tunnutaan tulkitsevan ymmärtäväisesti. Pienet lasten leikkipaikat ja uima-allas ovat auki (shhh, salaisuus!) ja lähikaduilla on tilaa lasten pyöräillä. Samalla ilmapiiri on varovainen ja korona tuntuu olevan ainoa puheenaihe. Annatko vielä lasten leikkiä ulkona? Pitäisikö ruokaa hamstrata? Miten käy työpaikkojemme, jos tämä jatkuu pitkään? Kysymykset ovat globaaleja. Ainakin Qatar tekee kaikkensa, että tartuntamäärä vähenisi ja leviäminen loppuisi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Koronatilanne Qatarissa 17.3: silmukka kiristyy

Jätä kommentti