Viisi vuotta vankeutta eli kulttuurisensitiivinen tositarina tapahtumajärjestäjältä

Iltakymmeneltä puhelin soi, pomo soittaa.  Väittelytilaisuus, jota olet ollut mukana järjestämässä joudutaan huomenna perumaan, hän kertoo. Opiskelijoiden väittely-yhdistyksen organisoiman tilaisuuden suhteen on ongelmia. Tilaisuuden aihe on tiedetty jo alkujaan hyvin rohkeaksi mutta viimeistään mainostukseen tehty juliste on ollut liikaa ja lähtenyt elämään omaa elämäänsä sosiaalisessa mediassa. Arabiankielisissä twiiteissä on suututtu todenteolla ja joissain uhataan nyt oppilaitoksemme johtajaa ja järjestäjiä jopa kuolemalla. Twiitit ja oheispuhe ovat ulottuneet emiirin kansliaan saakka ja dekaanin puhelin soi. Maineriskin lisäksi ollaan huolissaan vihapuheesta. Huomiselle lisää vartijoita palkattu. Ai niin, ja aihe, jumalan olemassaolon tai olemuksen kyseenalaistaminen, on lainvastaista ja kyseenalaistaja tai tilaisuuden järjestäjä voi saada viisi vuotta vankeutta. Hyvää yötä!

Mistä tässä on kyse? Työpaikkani, rapakon takaa tuleva arvostettu korkeakoulu nauttii muiden ulkomaisten huippuyliopistojen kanssa selkeästä erityisasemasta Qatarissa. Kurssien ja tilaisuuksien aiheet ovat erittäin liberaaleja ja sananvapaus toteutuu todellisesti. Kunnes siitä syntyy turvallisuusriski ja muistamme missä kulttuurissa asumme.

Opiskelijavetoisesti järjestettävän debattisarjan aiheet ovat olleet kaikki ravisuttavia: vapaiden vaalien järjestäminen (maassa jossa niitä ei ole), Al Jazeeran lakkauttaminen tai sensuurin oikeuttaminen.  Tässä tapauksessa aiheena oli: ”Mielestämme kaikkien merkittävien uskontojen tulisi esittää jumala naisena.” Mainosjulisteessa esitettiin perinteinen Sixtuksen kappelin Aatamin luominen naisten kautta: pilvien päällä makaa lähes alaston naisten muiden lähes alastomien naisten kera. Maassa, jossa paikalliset pukeutuvat abayaan ja muutkin melko peittävästi ja alastomuus on täysi tabu. Härreguud!

Entä se uskonto sitten? Uskonnolla on erittäin merkittävä asema ja monet lait juontuvat suoraan islamista. Muita uskontoja harjoitetaan mutta ns. taustalla, eikä maassa ole kuin yksi virallinen rakennus ”muiden uskontojen” kokoontumiseen. Vielä lisäksi paiskattiin heikosti muotoiltu otsikko, joka saattoi ulkopuolisille antaa kuvan, että koko oppilaitos (eikä debattia hakeva opiskelijayhdistys) on otsikon takana, ja soppa oli valmis.

Aamulla alastomat naiset olivat poissa seiniltä ja Twitter tiukassa seurannassa. Tappouhkauksien takia käytävillä näkyi muutama vartija lisää.  Virallisen tiedotteen mukaan tilaisuus oli sääntöjen vastaisesti valmisteltu ja siksi peruttu. Tiedän, että opiskelijoiden turvallisuus oli ykkössyy. Samalla keskustelu jatkui kiivaana. Mikä oli sensuurin rooli? Loukattiinko tässä todella sitä kaikkein pyhintä, itse kaikkivaltiasta tavalla, joka on anteeksiantamaton?

Minä tapahtumajärjestänä olen edelleen maassa enkä joudu vankilaankaan. Pöly laskeutuu varmasti pian. Silti ajatukset liikkuvat samoissa kysymyksissä kun muillakin näiden seinien sisällä: missä menevät sananvapauden rajat? Missä määrin paikallista kulttuuria pitää kunnioittaa ja milloin kyseenalaistaen rikkoa?

Jätä kommentti