Ihmeellinen (mutta turkasen myöhäinen) Ramadan

Ramadan on ihmeellistä aikaa. Normaali elämä menee kuukaudeksi tauolle ja korvaantuu yökukkumisella. Kirjoitin siitä jo viime vuonnakin, postaus täällä. Lääkäriajan olisin saanut kello 00:40 ja autokorjaamon ovella sai kolkutella iltapäivällä neljältä turhaan, sehän aukeaa tietysti vasta iltaseitsemältä ja on auki yökahteen. Turhautunut asiakas ei päässyt edes kotimatkalle lohtukahville ja pullalle, sillä kahvilat ja ravintolat ovat auringonlaskuun saakka kiinni.

Lasten leikkipuistot ovat auki yli puolenyön, iloitaan paikallislehden otsikossa. Kävipä tuuri! Meidän lapset harmi vaan pistävät edelleen päänsä tyynyyn iltakahdeksalta. Koulussa ja töissä on lyhennetyt päivät mutta silti kouluun on noustava yhdeksäksi.

Laajalti vietettyä paastoa kunnioittaen me ei-muslimitkaan emme syö julkisesti. Kaupasta saa ruokaa, kotonaan saa kukin tehdä mitä haluaa ja monien liikkeiden aukioloaikoja on viime vuosina höllennetty, mutta muutamia hotelleja lukuun ottamatta ravintolaruuasta on turha haaveilla ennen iltaa. Töissä amerikkalaisyliopistolla on rakennettu aularuokalan ympärille ei-muslimien ruokailua varten seinämät. ”Ramadan-boksi” on koristeltu kauniiksi ja minusta aika hyvä tapa hoitaa ruokailu.

Tässä työpaikan sohvaryhmä Majlis, jossa voi rikkoa auringonlaskun aikaan paaston taatelilla ja vedellä, ja taustalla ruokailuun tarkoitettu ”Ramadan-boksi”. 

Ramadan on myöhäisen lisäksi kuivaa aikaa. Kaupungin ainoa viinakauppa on laittanut kuukaudeksi oven säppiin eikä edes hotelleista saa alkoholia. Ilmeisen tarkkaan tätä kieltoa valvotaan ja tapoja kunnioitetaan. Mies on menossa viikonloppuna kalaan, ja venevuokraamosta oltiin erikseen soitettu perään ja kerrottu suomalaisasiakkaille, ettei kalastusoluita sitten saa tuoda.  Kalamiesten ei auta kun ottaa taatelit ja jugurtti mukaan ja rikkoa paasto auringonlaskun koittaessa perinteisesti niillä.

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Ihmeellinen (mutta turkasen myöhäinen) Ramadan

  1. Olipa mielenkiintoinen postaus, ramadanin vietto ja tarkkuus näyttää vaihtelevan muslimimaasta toiseen aika paljon. Täällä useimmat kaupat ja ravintolat ovat auki myös päivällä ja syöjiäkin näkyy, vaikkei toki niin paljon kuin normaalisti.

    1. Kiitos MatkaMartta ja Ramadan Mubarak! Täällä on ympäri vuoden hyvin liberaalia ja mutkatonta, mutta Ramadanina eri meno. Ruokakauppoja lukuun ottamatta kaikki ruokaan ja juomaan liittyvä on kiinni. Kyllä alkaa arvostaa vapaita aukioloja ihan toisella tapaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s