Elämää rakennustyömaalla

Ennen Dohaan muuttoa ajattelin että maailma, tai ainakin kaupungit, olevat pitkälti valmiita. Euroopassa kaupungit on rakennettu jo kauan ennen meidän aikojamme ja uudisrakentaminen rajoittuu tietyille alueille. En osannut ajatella millaiselle rakennustyömaalle muuttaisimme.

Qatar oli vielä 1900-luvun alussa köyhä helmenkalastajien maa ja brittien protektoraatti. 1950-luvulla pääkaupunki Dohan asukasluku oli 14 000. Vuonna 1940 löydettiin Dukhanista ensimmäinen öljylähde, ja 1970-luvun alussa valtavat pohjoisen maakaasuvarat. Qatar itsenäistyi syyskuussa 1971.

1980-luvun alussa otetussa kuvassa Dohan nykyinen liikekeskusta West Bay näytti tältä, ja etualalla oleva, 1983 rakennettu Sheraton-hotelli oli kaupungin korkein rakennus.

Ja tilanne 2010-luvulla. Sheraton-hotelli etualalla vasemmalla.

Vuonna 2001 Qatarissa asui 299 300 ihmistä ja kymmenen vuotta myöhemmin jo 800 000. Muutoksen vauhtia kuvaa hyvin seuraava vertailu vuosilta 2006 ja 2016:

Asuinpaikkamme, 15 000 asukkaan Pearl Qatar –saaristo, rakennettiin tyhjästä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viimeisen puolen vuoden aikana läheiselle valtatielle aukesi valtava autotunnelien ja uusien liittymien verkosto, jonka rakentamista emme olleet tajunneetkaan. Tämä kuvastaa rakentamisen ja poikkeusjärjestelyjen määrää. Muutos on käsillä, tässä ja nyt.

Kaupunkirakenteeltaan valmiimmille alueilla rakennetaan parhaillaan metroa, mikä sekoittaa liikenteen sielläkin. Tähtäimenä suurimmille rakennushankkeille on vuosi 2022, jolloin joukkuettain miehiä tulee tänne pelaamaan jalkapalloa ja kymmenet tuhannet turistit ihmettelevät, kun kisaolutta niin vaan saakaan. (Mitenköhän muuten siitä selviävät?)

Joka tapauksessa minua kiinnostaa, miltä kaupunki silloin näyttää. Rakentamisen vauhti ei näytä hidastumisen merkkejä, Seuraavat pilvenpiirtäjät nousevat jo ihan kotikulmille ja Dohan kylkeen nousevan puolen miljoonan ihmisen kaupungin Lusail Cityn valot kajastavat vastarannalla. Alla sen vaatimattomia suunnitelmia havainnekuvissa.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Elämää rakennustyömaalla

  1. Mielenkiitoinen ja hyvä juttu Heidi! Jännä miten nopeasti siellä on käsitelty ja päätetty asemakaavasta. Valittajia ei liene ollut vrt. Espoon suunnitelmat ja toteutukset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s