Häviääkö suomi täällä kaukana?

Tuolla me asutaan, Pearlin saaristossa. 

Päivän Hesarissa kirjoitettiin ulkosuomalaisten lasten kielen kehityksestä. Artikkelissa kerrottiin ”Finglishiä” puhuvia lapsia olevan maailmalla entistä enemmän. Artikkeliin haastateltu ulkosuomalaisperhe totesi lasten suomen kielen taidon heikkenevän yllättävän nopeasti.

Huomasin taas kerran kuulostelevani kielikorvalla ruokapöydän ääreen kokoontunutta laumaani. Miten lapset kieltä käyttävät? Alkaako suomi rapistua englanninkielisen opetuksen, monikansallisen kaveriporukan ja arabiantuntien alle?

Äiti, come!, sanoo pian kaksivuotias kuopuksemme ja laskee ennen juoksemaan lähtöä tuu, trii.

Mitähän kieltä nuket puhuvat?
Rakkaat nuket, joita hoidetaan vielä lähinnä Sofian omalla kielellä. 

Keskimmäisellä on koulussa ”PE:tä” (liikuntaa) ja aamut alkavat aamupiirillä ”söökölissä”. Kavereilta on tarttunut muun muassa japania (lausahdus, jonka kuvittelin pitkään olevan arabiaa). Keskenään isommat lapset leikkivät joskus englanniksi.

Toisaalta suomi on edelleen lempikirjojen kieli ja iltasatu pitää saada joka ilta, suomeksi. Kotona puhutaan ainoastaan Suomea eikä mikään muu tunnu luontevalta edes ajatuksen tasolla. Ja nuorimman yleisin sana on koiraa tarkoittava kääkkä, mikä ei taida olla mitään tunnettua kieltä. Ei taida siis olla niin vakavaa.

Hesarissa kielitieteilijä Sirje Hassinen antaa meille perheensä maailmalle raahanneille synninpäästön muistuttamalla, että lapsi oppii useitakin kieliä luonnostaan.

”Lapsi on maailman kansalainen vauvasta lähtien. Vauvalla on kyky oppia puhumaan kaikkia kieliä, joita hänen ympäristössään puhutaan. Tärkeää on tarjota hänelle kieliainesta”, Hassinen sanoo.

Eli siitä vaan puhumaan liikoja pelkäämättä, more is more!

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Häviääkö suomi täällä kaukana?

  1. Ihanaa, lapset ovat kotiutuneet maailmalle! Kielet tulevat ja menevät. Rohkeus puhua ja oppia uutta jää. Se on tulevaisuuden valttikortti ja vahvuus. Suomenkielinen koti varmistaa äidinkielen säilymisen – vaikka sinne sekan välillä lapsen kielessä sujahtaisikin englantia, arabiaa tai japania. Kesällä vahvistetaan suomea 🙂 Hyvää pääsiäistä, rakkaat! ❤

  2. Mäkin luulen, että suomenkielinen koti kyllä pitää huolen siitä, ettei äidinkieli lapsilta mihinkään häviä. Omilla lapsillani on vähän kovemmat paikat pitää kiinni äidin- ja isänkielistään kun niiltä (suomelta ja italialta) vie koulukieli ja perheen yhteinen kieli englanti niin paljon tilaa ja aikaa. Lisähaaste on se, että itselleni on ikävä kyllä ihan luontevaa niin ajatuksen kuin käytännönkin tasolla käyttää lasten kanssa siinä englantia kuin suomeakin. Ihan huomaamattakin tulee puhuttua lapsillekin usein englantia kun sitä puhun kuitenkin miehelleni ja lähes kaikille muillekin ihmisille täällä Sudanissa. Mutta en ole kyllä silti omienkaan lasteni suomen kielestä sinänsä huolissani. Päivittäin sitä käytän heidän kanssaan kuitenkin ja kyllä se sieltä tarvittaessa aktivoituu enemmänkin, niin uskon.

    1. Hei Kata, kiva kuulla kokemuksianne monesta mielestä ja monen ulkomailla asutun vuoden jälleen! Olen ihan samaa mieltä, ettei pohja äidinkiedeltä (-kieliltä teidän tapauksessa) niin helposti häviä. Mutta varmasti pitää tietoisesti muistaa pitää nitä yllä kuten sanoinkin, joka päivä puhua. Mitä Sudaniin muuten kuuluu?

    1. Sudaniin kuuluu ihan hyvää, kiitos! Noin niin kuin omaan perhepiiriin. Itse maassa on tilanne aika epävarma, talous hyvin heikossa jamassa ja ilmapiiri jännittyneen odottava. Mutta arkihan jatkuu aina kaikesta huolimatta ja se on lohduttavaa vaikka vähän huvittavaakin kyllä tavallaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s