Saako nainen ajaa autoa ja muita myyttejä Lähi-idässä asumisesta

Maisema Kataran kulttuurialueelta.

Asun mielestäni täysin normaalissa, modernissa valtiossa mutta tänne muuttoa harkitessamme en tiennyt Qatarista tai yleensä Lähi-idän stabiileista (toisin sanoen ei sotaa käyvistä) maista paljoakaan. Lähi-idässä asuminen ei ollut suoranainen unelmieni täyttymys ja monia kysymyksiä vilisi mielessä.

Tässä muutama yleinen luulo ja vastauksia niihin Qatarin osalta.

Pitääkö naisten käyttää huntua?

Qatarissa ei tarvitse. Ei-muslimien ei myöskään tarvitse käyttää abayaa tai edes erityisen peittäviä vaateita. Saudi-Arabiassa ja Iranissa on tiukemmat pukeutumissäännöt myös ulkomaalaisille. Qatarissa on kohteliasta kunnioittaa paikallisia tapoja peittämällä olkapäät ja jättämällä lyhyimmät shortsit kaappiin.

Saako nainen ajaa autoa?

Kyllä saa. Ja ajavatkin, paikalliset ja ulkomaalaiset. Alueella naisten autoilua rajoittaa ainoastaan Saudi-Arabia, joka sekin uutisoi jokin aikaa sitten vapauttavansa ajelun naisillekin kesällä 2018.

Eikö siellä pelota asua?

Qatar on luokiteltu yhdeksi maailman turvallisimmista maista. Rikollisuus on hyvin vähäistä ja yleinen turvallisuustilanne vakaa.

Porto Arabian viehättävä satama-alue Pearlissa. 

Onko siellä naisia työelämässä?

Qatarin yhteiskunta perustuu ulkomaalaiselle työvoimalle ja sekä miehiä että naisia on normaalisti töissä. Paikallisväestöstä naiset ovat miehiä paremmin koulutettuja ja usein työelämässä.

Onko siellä aina kuuma?

Karkeasti jaoteltuna noin puolet vuodesta on, puolet ei. Kesäkuukaudet kesäkuusta syyskuulle ovat tuskaisen kuumia ja lämpötila voi nousta 50 asteeseen. Sen jälkeen alkaa viiletä kolmenkympin paikkeille. Talviaikaan, marras-helmikuussa, lämpötila on suomalaisittain melko miellyttävä, reilu parinkymmentä astetta. Yöllä lämmöt voivat pudota 15 asteen tuntumaan ja kylmät tuulet puhaltavat saaden ilman tuntumaan asteita kylmemmältä.

Sataako siellä aavikolla koskaan?

Sataa mutta harvoin. Kesällä ei lainkaan ja talvella joskus. Olemme kokeneet vasta kaksi talvea: yhden hyvin sateisen, jolloin satoi ehkä parikymmentä kertaa ja kadut tulvivat, ja toisen, jolloin ei ole satanut kunnolla kertaakaan. Odotamme vielä tämän vuoden sateita, vaikka talvi alkaa olla ohi.

Paikallinen Alko, se yksi ja ainoa.

Saako siellä olutta juodakseen?

Olutta ja muuta alkoholia saa mutta rajoitetusti ja se on melko hintavaa. Maahan ei saa itse tuoda tippaakaan ja koko maassa on tasan yksi ”Alko”, Qatar Distribution Company, jossa shoppailuun tarvitsee erillisen kortin. Sen taas saa työnantajan tekemällä hakemuksella. Puolison on mahdollista saada rinnakkaiskortti, mutta ilman sitä ei ole asiaa edes rakennukseen sisään. Samasta kaupasta saa myös sianlihaa, joten kortti on ristitty viinan-ja possunostokortiksi.

”Lähikuppilamme”, viiden tahden hotelli Marsa Malaz Kempinski on ainoa paikka Pearlin saaristossa missä tarjoillaan alkoholia.

Hotelliravintoloista saa alkoholia mutta muista ravintoloista ei. Hotellien notkuvat brunssipöydät juomineen ovatkin expatien erityisessä suosiossa, vaikka Dohan ravintolatarjonta on muutenkin erinomaisen tasokas ja monipuolinen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s