Kategoria(t): Arkea ja juhlaa, Expat-elämä, Qatar Finland International School, Työ ja koulu

Miksi olemme täällä eli Qatar Finland International School

Qatarin auringon alla, aavikkoisen kaistaleen laidalla seisoo hiekanvaalea kansainvälinen koulu nimeltä Qatar Finland International School, joka tunnetaan myös QFI Schoolina. Se meidät tänne kauas toi puolitoista vuotta sitten, joten minusta on korkea aika esitellä sitä hieman. Itse herra opettaja kieltäytyi vierailemasta blogissa, joten kirjoitan nyt puolison, kanssakokijan ja sivustaseuraajan silmin aavikon suomalaiskoulusta.

QFI Schoolin ideana on vastata maailmalta tulevaan (PISA!) huutoon ja tuoda suomalaista koulutusta maailmalle. Emoyhtiö, Jyväskylän Yliopiston alainen koulutusvientiyhtiö Educluster Finland on Suomen merkittävin koulutuksen viejä, jolla on monenlaista toimintaa useilla mantereilla. Qatariin koulu perustettiin vuonna 2014, sillä täällä on valtava määrä hyvin koulutettuja ulkomaalaisia, jotka kaipaavat tasokasta koulutusta lapsilleen. Heillä tai heidän työnantajiltaan on myös varaa maksaa siitä: koulunkäynti ei suinkaan ole ilmaista vaan vuosittaiset koulumaksut lähtevät noin 10 000 eurosta. Suomen Pisa-maine on uskomaton: ei varmaan ole ollut sellaista leikkipuistokeskustelua, jossa vastapuoli ei olisi todennut jotain Suomen koulutuksen hienoudesta. QFI Schoolista uniikin tekee se, että siellä noudatetaan suomalaista opetussuunnitelmaa.

QFI School on vakiinnuttanut onnistuneesti asemansa ja nyt neljäntenä toimintavuonna siellä opiskelee yli 700 oppilasta luokilla 0-8. Luokanopettajista paria poikkeusta lukuunottamatta kaikki ovat suomalaisia, suomalaisen maisteritasoisen opettajakoulutuksen tuotteita. Aineen- ja kieltenopettajina toimii kansainvälinen joukko opettajia lukuisista maista Egyptistä Etelä-Afrikkaan.

Meiltä kohti QFI Schoolia suuntaa joka arkiaamu miehen lisäksi esikoinen, joka kuusivuotiaana käy ensimmäistä luokkaa. Hän aloitti syksyllä 2017 koulutaipaleensa nollaluokalta ja englannin suhteen lähes ummikkona (tunnelmia niistä ajoista voi lukea täältä) mutta niin poika solahti uuteen arkeen. Jouluun mennessä alkoi koulukieli englanti sujua ja sen rinnalla arabia karttua.

Koulun aula Qatarin kansallispäivän koristelussa

Koulunkäynti aloitetaan siis vuotta aiemmin kuin Suomessa. Käsittääkseni tällä vastataan kansainvälisen yhteisön tarpeisiin, monissa maissahan koulunkäynti aloitetaan jo Suomea paljon aiemmin. Useampi brittivanhempi on kummastellut niin vanhana (viisivuotiaana) aloittamista. Vaikka kyseessä on koulu, edustavat pienten eskari ja ekaluokka minusta aidosti suomalaisen pehmeää, lapsiystävällistä koulupolun alkua. Tuntien välillä pidetään paljon välitunteja, kiipeillään pihalla ja opitaan pulpetin ulkopuolella. Tämäkin herättää monissa vanhemmissa epäilyksiä ja kysymyksiä; miksi viisivuotias ei heti opikaan lukemaan tai häntä ei istuteta pulpetissa vaikeampaa matematiikkaa pänttäämässä?

Pisa-Suomen koulutusviennin aidon konkretisoitumisen kannalta olemme Qatarissa aitiopaikalla. Arabialais-multikansainvälinen ympäristö, koulun nopea kasvutahti ja suomalainen tapa kohdella ja opettaa lapsia ei ole helppo yhdistelmä, mutta näyttää palkitsevan kehitysorientoituneen opettajan, joka ei kuole stressiin vaikka jokainen päivä onkin vähän erilainen. Matkustajan penkiltä tätä kaikkea on oikein kiehtovaa seurata.

Mainokset

Tekijä:

Viisihenkinen perheemme asuu expatien ja arabien Dohassa, jossa sade on lämpöä eksoottisempaa. Löydät blogin ja yhteystiedot Facebookista nimellä qatarinauringonalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s