Viikonloppu itämaisessa Istanbulissa

IMG_4179.JPG

Qatarista on ollut tyypillistä lennähtää viikonloppureissulle tunnin lentomatkan päähän Dubaihin. Qatarin ja naapureiden kahnausten takia lentoyhteys on nyt poikki, joten olemme katselleet vaihtoehtoisia kohteita lyhyen matkan päästä. Istanbuliin lentää Dohasta nelisen tuntia ja yölennolla se tuntui lyhyeltä. Ja vapauttavinta oli lähteä matkaan YKSIN!

Kahden päivän ja yhden yön pikareissu näytti kiehtovan, moni-ilmeisen kaupungin Aasian ja Euroopan rajapinnassa. Kaupungista osa on Euroopan ja osa Aasian puolella ja molemmat vaikutteet näkyvät. Kumpuilevan maaston keskeltä pilkistivät tasaisin väliajoin minareetin tornit.

Parissa päivässä ehti vaeltaa vanhan kaupungin kujilla, haistella maustebasaarilla, juoda turkkilaista teetä ja ihastella Suuren Basaarin mattoja ja rakennusten holvikaaria. Lauantaina koin väenpaljouden Istiklal Caddesi-ostoskadulla ja vaeltelin sen sivukujilla.

Vanhan rinnalla oli modernia taidetta, vaatekauppojen lähistöllä kulkukissoja ja -koiria. Parasta antia olivat lukemattomat turkkilaiset ravintolat, joista sai takuumaukasta ruokaa parilla eurolla. Hintataso oli hyvin edullinen ja ostosmahdollisuuksia paljon.

Suuressa kaupungissa oli paljon nähtävää. Suosikkini oli historiallinen Sultanahmet, jossa sijaitsevat kuuluisimmat nähtävyydet Hagia Sofia, Sininen Moskeija ja Suuri Basaari. Nykyisin museona toimiva Hagia Sofia oli alunperin kristillinen kirkko, joka muunnettiin moskeijaksi vuonna 1453 turkkilaisten vallatessa Konstantinopolin. Ataturkin ajoista 1930-luvulta saakka rakennus on toiminut museona ja vanhoja kristinuskon aikaisia mosaiikkeja on kaivettu esiin. Rakennuksessa näkee kiinnostavasti kaksi valtauskontoa rinta rinnan, koraanin säkeet neitsyt Marian rinnalla. Vieressä sijaitseva Sininen Moskeija oli muuten vaan valtavan kaunis. Lähellä olisi sijainnut myös Topkapin palatsialue museoineen.

Reissun kruunasi rentouttava ensikosketus turkkilaiseen kylpylään hamamiin. Vuonna 1584 rakennettu Cemberlitas Hamami näytti olevan sekä paikallisten että turistien suosiossa. Suomalainenkin kainosteli aluksi yläosattomuutta muiden naisten kesken. Hamamissa kaikki pestiin samassa historiallisessa tilassa. Riuskaotteinen pesijänainen ei ollut ensimmäistä kertaa asialla ja kainostelu unohtui nopeasti.  Kokemus oli äärimmäisen rentouttava ja olo puhtaampi kun koskaan!

IMG_4203IMG_4208IMG_4213IMG_4174IMG_4175IMG_4190 (2)IMG_4164IMG_4187

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s