Pyhiinvaellus- ja uhrijuhla Eid Al Adha

Eid Mubarak! Islamilaisessa maailmassa vietetään vuodessa kahta pääjuhlaa. Kesällä paastokuukauden Ramadanin päätti Eid Al Fitr -juhla ja perjantaina alkaa juhlista toinen, kolmipäiväinen Eid Al Adha eli ”suuri juhla”. 

Pyhiinvaeltajia kiertämässä islamilaisen maailman pyhintä rakennusta Kaabaa. Kuva: Flickr/ Creative commons

Ken kynnelle kykenee, lähtee kerran elämässään pyhiinvaellukselle eli Hajjille islamin pyhään paikkaan Mekkaan Saudi-Arabiaan. Tänäkin vuonna yli kaksi miljoonaa muslimia ympäri maailman matkustaa kauan odotetulle matkalle Saudeihin. Maa myöntää pyhiinvaellukselle rajoitetun määrän matkustuslupia ja viisumeita, ja omaansa voi joutua odottamaan vuosia. Lue lisää tämänvuotisesta pyhiinvaelluksesta The Guardianin tuoreesta artikkelista tai katso Twitteristä löytyvä visualisointi hajjin kulusta.

Samaan aikaan pyhiinvaelluksen kanssa koko islamilainen maailma juhlii Eid Al Adhaa, eli uhrijuhlaa. Sekä pyhiinvaelluksen että uhrijuhlan perinteet juontavat kertomukseen profeetta Abrahamista, jota pyydettiin uhraamaan ainoa poikansa Ismael. Uhrijuhla kuvastaa muslimeille Jumalan armoa, koska Abrahamin ei tarvinnut uhrata poikaansa vaan lammas.

Markkina-alue Wholesale Marketilla oli Eidin aattona tuhansia lampaita ja vuohia kaupan.

Perinteisiin kuuluukin teurastaa lammas, vuohi tai vastaava ruuaksi. Liha jaetaan perheen ja ystävien kesken sekä köyhille, kolmannes kullekin. 

Eidiksi ostetaan uudet juhlavaatteet.

Eidin vietto aloitetaan yleensä yhteisellä rukouksella. Se on aika, jolloin kyläillään sukulaisten ja ystävien luona ja annetaan almuja ja lahjoja. Ostoskeskuksissa tämä näkyy kulutusjuhlana. Iltaisin ammutaan hienot ilotulitukset kaupungin keskustan ylle. 

Kataran Eid-juhlissa jaettiin lapsille lahjoja.

Qatarin ja naapurimaiden kärhämä on vaikeuttanut huomattavasti qatarien pääsyä pyhiinvaellukselle, mitä ei ole täällä hyvällä katsottu. Qatarin ja Saudi-Arabian välinen, konfliktin vuoksi kesäkuusta saakka kiinni ollut raja on nyt hetkellisesti avattu, mutta käytännössä matkajärjestelyjä ei ole päässyt tekemään Saudi-Arabian estelyistä vuoksi. Tuhannet qatarit ja muut maassa asuvat muslimit jättävätkin vaikeuksien vuoksi reissun tekemättä. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s