Yökyöpeleiden Ramadan

img_2243-1
Kuu näkyy, Ramadan on alkanut!

Pankista soitettiin, että uusi luottokorttini on noudettavissa. Näin ramadanin aikana tulla voisi aamusta tai illalla puoli yhdeksän ja puolen yön välillä. Iltapäivästä  pidetään taukoa. Hammaslääkäriä soittaneelle kaverille tarjottiin vapaata aikaa seuraavana päivänä – kello 23.30. Tuntui kuulema suomalaisesta hieman myöhäiseltä.

Ramadan näyttää olevan melkoista yökyöpeleiden aikaa. Kaupat ja virastot pitävät pitkän tauon päivällä avatakseen taas illaksi ja alkuyöksi. Käsittääkseni kokonaistyöaika lyhenee lain mukaan kuuteen tuntiin, joten töitä tehdään vuoroissa. Sampsakin työpäivä on lain mukaan vain viisi tuntia pitkä.

Ravintolat ovat ramadanin aikaan koko päivän kiinni. Vasta  auringonlaskun jälkeen ne avaavat iftarille. Alkoholia ei myydä koko kuukauden aikana missään, edes siinä Dohan ainokaisessa viinakaupassa.

Kiinnostuneena lähdimme kokeilemaan iftar-ateriaa läheisen hotellin ravintolaan heti Ramadanin ensimmäisenä iltana. Iftar on tyypillisesti perheen ja yhteisön yhteinen ateria, joka nautitaan kotona tai ravintolassa pimeän saavuttua. Ravintola oli hiljainen ja tunnelma lähes harras saapuessamme liian aikaisin ensimmäiselle ifrarillemme. Useiden hotelliravintoloiden tapaan ramadanin ajaksi oli rakennettu ja koristeltu erityinen orietaalistyylinen teltta. Harmillisesti kuvat jäivät ottamatta, mutta teltat ovat kuulemma toistaan komeampia. Tämä valkoisen ja kullan sävyinen, lyhdyin ja valoin koristeltu teltta oli oikein kaunis.

Istuimme pöytään kymmenisen minuuttia ennen virallista paaston päättymisen aikaa ja tarjoilija kertoi pahoittelen, että buffet alkaisi vasta auringon laskettua. Odotellessamme seurasimme TV:stä, kun perinteinen tykki kaupungilla ampui laukauksen hämärän ajan alkamisen merkiksi. Tarjoilija toi pöytää vettä ja taateleita, joilla paasto päätetään siltä päivältä. Hetken kuluttua ravintolaan alkoi saapua muutakin ja paikallisen musiikki soi käydessämme notkuvien buffet-pöytien ääreen.

Iftaria seuraa lähempänä aamunkajoa toinen ruokailu, suhoor, eli arabiasta käännettynä ”ateria ennen aamunkoittoa”. Ravintolat tarjoilevat sitä pitkälle aamuyöhön saakka. Se taitaa jäädä pienten lasten vanhemmilta tällä erää kokeilematta.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Yökyöpeleiden Ramadan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s