Laskeutuminen Ramadaniin on alkanut

 

Tykinlaukaus kertoo paastoajan päättymisestä.

Laskeudutaanko Ramadaniin kuten pääsiäiseen? Kävin paikallisen kulttuurikeskuksen aamukahvitilaisuudessa kuuntelemassa, mitä kuun lopulla alkava ramadan tarkoittaa ja miten sitä vietetään.

Ramadan on islamilaisen, kuun kiertoon perustuvan kalenterin yhdeksäs kuukausi. Kalenteri ei ole yhteneväinen länsimaisen kalenterin kanssa ja Ramadanin vietto vaihtelee siksi länsimaisessa kalenterissa. Käytännössä Ramadan aikaistuu noin kahdellakymmenellä päivällä vuosittain.

Näkyvin osa sitä on kuukauden mittainen paasto, jonka aikana terveet aikuiset muslimit eivät syö, juo tai harrasta seksuaalista kanssakäymistä auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana. Raskaana olevat naiset, vanhukset ja lapset ovat täysimittaisen paaston ulkopuolella.

IMG_2240

Ramadanin vietto on yksi islaminuskon viidestä ydinpilarista, jotka ovat:

1. Uskontunnustuksen lausuminen

2. Viisi päivittäistä rukousta

3. Almuveron maksaminen (3,5% vuosituloista ja lisäksi vapaaehtoista hyväntekeväisyyttä)

4. Paastoaminen

5. Pyhiinvaellusmatka Mekkaan vähintään kerran elämässä.

Ramadan on pyhää aikaa, sillä Koraani lähetettiin silloin profeetta Muhammedille. Profeetan perimätiedon mukaan Ramadanin ajaksi paratiisin portit avataan ja helvetin lukitaan. Muslimeille paastoaminen tarjoaa mahdollisuuden päästä lähemmäksi jumalaa ja keskittyä uskoonsa.

 

Ramadanin aikaiset hyvät teot palkitaan ja hyväntekeväisyys on olennainen osa sitä. Kuuleman mukaan koulun lapsetkin ovat silloin kiltimpiä. Toisaalta myös väsyneempiä kaiken yövalvomisen vuoksi. Koulupäivä, samoin kuin julkisen sektorin työpäivät ovatkin kuukauden ajan tavallista lyhyempiä. Ruokailu aloitetaan vasta illansuussa. Ensin nautitaan taateleita ja laban-juomaa, jonka jälkeen syödään täysimittainen ateria. Muslimit heräävät uudestaan ruokailemaan ennen aamunkoittoa. Minulle oli yllätys, että paaston vastapainoksi pimeä aika on herkullisen ruuan, notkuvien pöytien ja yhdessäolon juhlistamisen aikaa eikä mitään nuukailua. Ruokaa viedään ystäville ja naapureille ja lahjoitetaan köyhille. Kaupat ovat tarjouksia pullollaan.

IMG_2176

Ennen vanhaan Qatarissa paaston alkamisesta viestitti kaupunkia kiertävä rumpuryhmä. Illalla tykit ampuvat paastoajan päättymisen merkiksi. Rumpuryhmiä ei enää kierrä mutta tykeillä ammutaan edelleen myös miljoonakaupunki Dohassa. Paaston päättää sen kohokohta, kolmipäiväinen Eid al-fitr -juhla.

Ramadan alkaa näillä näkymin 27.5. mutta sen alkaminen julistetaan uuden kuun näkyessä taivaalla. Odotan mielenkiinnolla, mitä Ramadan tarkoittaa meille ei muslimeille. Perinteisessä muslimimaassa meidän ei odoteta paastoavan mutta kunnioittavan toisten paastoa olemalla päiväsaikaan juomatta tai syömättä julkisesti. Jäämme tähyilemään kuuta ja miettimään sopivia tapoja hörpätä vettä piilossa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s