Terrorismista ja iPadeista

Unelias tunnelma kotikulmilla

Qatar on Suomen ja Arabiemiraattien jälkeen maailman turvallisin maa, uutisoitiin syksyllä. Muutimme lintukodosta toiseen! 

Qatar ei tullut ennen tänne muuttoa ensimmäisenä mieleen turvallisuudesta, mutta nyt allekirjoitan tuon rankingin täysin. Maassa eletään monessa mielessä herran kurissa ja nuhteessa. Tiukan työlupakäytännön vuoksi kaikilla tänne tulevilla on joku syy, eli työ tai perhe. Kaikilla on oltava vastuuhenkilö eli sponsori nuhteettomuuden takaamassa. Sampsan työpaikka ”sponsoroi” häntä ja minun sponsorinani Sampsa vastaa siitä, ettei kotivaimo tee tyhmyyksiä. 

Maasta puuttuvat siis tyhjäntoimittajat, työttömät ja myös kerjäläiset. Kaikki työn menettäneet tai muuten asiansa sotkeneet  ulkomaalaiset karkoitetaan ja paikallisilla rahaa ilmeisesti riittää, vaikka elämä menisi sivuraiteille. Kovat tuomiot rikoksista ovat tärkeä syy pienen valtion turvallisuuteen.

Julkinen päihtyneenä kompurointi on rikos ja alkoholi muutenkin (asuinkumppanini mielestä harmillisen) hankalasti saatavilla ainoastaan hotelleista ja yhdestä pahaisesta kaupasta. Ostareiden juoppoja ei siis myöskään näy katukuvassa – siitä pisteet Qatarille.  Yleinen tunnelma on hyvinkin rauhallinen.

Mutta mitä tästä ajatella: tällä viikolla uutisoitiin Qatarin olevan yksi maista, joista USA:han ja Britanniaan lentävien pitää pakata kaikki kännykkää suuremmat elektroniset laitteet ruumaan. Syynä terrorismin uhka. 

Koen olevani tällä kauempana terroriuhasta kuin vaikka Keski-Euroopassa. Ulkoministeriön matkustustiedote kertoo terroririskin olevan välinen. Mistä riski siis kumpuaa? Entisen politiikan opiskelijan nykykäsitys Qatarin ja terrorisriliikkeiden monimutkaisista taustoista on tällä hetkellä melko hataralla tolalla. Sen verran tiedän, että Qatar tai sen tietyt rikkaat kansalaiset tunnetaan eri terroristeiksi luettujen tahojen rahoittajina. Valtiota syytetään rahoittajien suojelusta ja kulloisenkin edun mukaan toimimisesta. Myös ns. pehmeämpiä keinoja islamin levittämisessä käytetään. Qatar on esimerkiksi Helsinkiin suurmoskeijaa ajavan Muslimiveljeskunnan avokätinen tukija.  

Uskonto on koko yhteiskunnan kivijalka ja paikallisen elämän perusta. Onko kyse fundamentalismista, johon liittyy terrorismin riski, siitä en ole saanut mitään selkoa. Jokapäiväisessä elämässä uskonnollisuuteen sekoittuu aimo annos länsimaisuutta,  ja kun väestöstä yli 85 prosenttia on muita kun qatareita, on nuorten värväystä moskeijoista sotatantereille vaikea kuvitella. Mitäs olette mieltä, asioista paremmin tietävät? 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s