Vaurauden keskellä 

Käyn vartin reippaan kävelymatkan päässä joogatunnilla. Reitti kulkee täältä Pikku-Venetsian alueelta Porto Arabian satamakaupunginosaan toiselle puolelle Pearlin saaristoa.  Kävelen joogapöksyissäni luksusputiikkien täyttämää kauppakäytävää ohi Chloen, Stella McCartneyn ja Alexander McQueenin liikkeiden, ja päädyn kultakauppojen taakse Ferrarin liikkeen taloon.  Tien toisella puolella kiiltelevät Rolls Roycet. Saisi yhdestä liikkeestä lasisen hevosenkin. Mitäs mieltä olette? 

Piskuinen Qatar on maailman vauraampia maita. Sen BKT per asukas oli vuonna 2013 maailman suurin. Vauraus näkyy merkkiliikkeinä, kalliina autoina ja kaavun helmalla kimaltelevina laukkuina. Rikkaus perustuu kaasu-ja öljyvaroihin, joista maan paikallisväestö, ja välillisesti myös me hyväosaiset vierastyöläiset, saamme nauttia. Qatarissa on maailman kolmanneksi suurimmat kaasuvarannot ja se on tärkeimpiä LNG-nestekaasun tuottajia. Luonnonvarat ovat luojan lykky, sillä maaperä on pitkälti aavikkoa eikä sovellu maatalouteen ilman kastelua.  Pinta-alaltaan pienen valtion alueella ole juurikaan muuta teollisuutta. Ennen öljy-ja kaasuesiintymien löytymistä pääelinkeinona oli helmenkalastus. 

Uskomatonta on, että kehitys köyhistä kalamiehistä äärettömään rikkauteen on tapahtunut vain muutamassa vuosikymmenessä. Qatar itsenäistyi Britanniasta vuonna 1971 ja luonnovarojen täysipainoinen hyödyntäminen alkoi samoihin aikoihin. Kaikki lähti perusinfran rakentamisesta. Edelleen rakentamisen tahti on hurja. Allaolevasta kuvasta näkyy, miten uusi keskusta-alue on rakentunut  viimeisen kymmenen vuoden aikana. Parhaillaan on rakenteilla kymmeniä pilvenpiirtäjiä lisää. Miltähän kaupunki näyttää kymmenen vuoden päästä? 


Oman maan kehittämisen lisäksi Qatarilla on valtavia omistuksia eri puolilla maailmaa. Tiesittekö, että Qatar omistaa 25 % Deutsche Bankista, osan Moskovan lentokenttää ja Harrodisin tavaratalon? Kenties  jotain Suomessakin? Blogin ensimmäinen lukijapalkinto jaettaneen sille, joka sen selvittää! 

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Vaurauden keskellä 

  1. Ha haa. .helppoa on vastata ainakin kysymykseen: mitä kultaakin kalliimpaa Qatarilla on Suomesta vain lainassa?.meidän ihanat rakkaat isot ja pienet maailmankansalaiset. Kiitos Heidi paikallisista uutisista ja uskalluksestasi nähdä kauneutta rikkauksien ja myös köyhyyden keskellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s