Paikallisessa asussa

Blogini vakiolukija (terkkuja Tyllerö!) ehdotti postausta pukeutumisesta. Se mietitytti ja huolestuttikin ennen tänne tuloa. Miten pukeudun maahan sopivasti? Mitä pitää ottaa huomioon? 

”Pitääkö siellä vetää kaapu päälle” oli yleisin kysymys jonka kuulin kertoessani Qatariin lähdöstä. Ei, pitkä musta kaapu tai oikeammin abaya ei ole ulkomaalaiselle tarpeen. Eikä käsittääkseni edes paikalliselle. Persianlahden alueen maiden suhtautuminen pukeutumiseen vaihtelee. Saudi-Arabia tunnetaan tiukimmista pukeutumis-ja käytössäännöistä. Tapaamani kuwaitilainen taas kertoi, että Kuwaitissa paikalliset saattavat pukeutua yhtenä päivänä perinteiseen asuun, toisena shortseihin ja T-paitaan. 

Qatarilaiset ovat hyvin perinteisiä ja pukeutuvat kuulemani mukaan aina perinteiseen asuun, naiset mustaan pitkään vaatteeseen ja miehet valkoiseen. Kuwaitilainen mies naureskeli qatarilaisten tavalle tulla telttailemaankin perinnevaatteissa. 

Koska islamilaisessa maassa ihmisten kuvaaminen ei ole soveliasta, kamerasta ei tähän hätään löytynyt montaa kuvaa tekstiä havainnollistamaan. 


Naisten asu on musta, vaatteet peittävä kaapu abaya ja naisilla on yleensä aina hiukset mustalla huivilla, shaylalla peitetty. Kaavut ovat usein yksinkertaisia ja koruttomia, vaikkakin varmasti laadukkaasta kankaasta valmistettuja. Kuvassa olevat, markkinoilla myydyt kaavut näyttävät hyvin koristeellisilta. 


Miesten valkoinen, pitkän kauluspaidan näköinen kaapu eli thobe on aina viimeisen päälle silitetty ja tärkätty. Miehillä on yleensä valkoisesta tai puna-valkeasta huivista tehty päähine, gutra, jota pitää aloillaan pään ympärille tuleva pantamainen nahkarengas. Naisten abaya tehdään ohuemmasta, sifonkisesta kankaasta. 

Asuun kuuluvat molemmilla sukupuolilla kalliit aurinkolasit, kiiltävä älypuhelin ja naisilla moitteeton meikki ja merkkilaukku. Osa naisista peittää myös kasvot niqabilla mutta se on naisesta tai perheestä kiinni. Moni kasvohuntua pitävä nainen vaikuttaa yhtä modernilta ja lähestyttävältä kun kasvot paljastavat kanssasisarensa, joita on suurin osa naisista.  Naisen asemasta kirjoitan myöhemmin lisää, sillä se on vielä minulle täysi mysteeri. 

Jos qatarilaisia pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi tyyneys. Hillitty käytös ja presenssi kuuluvat kulttuuriin ja kaavuissa kuljetaan arvokkaasti, huitomatta ja meuhkaamatta. Pääsimme Sampsan kanssa kokeilemaan paikallista asua ja pyrimme samanlaiseen arvokkuuteen. Toimiiko? 


Oma asu on muodostunut peitetään olkapäät ja polvet -linjalle. Usein pidän pitkiä kesähousuja tai hametta ja vähintään T-paitaa tai kolme-neljäsosapituisia puseroita. Hotelleihin sijoittuvassa yöelämässä pukeutuminen on vapaampaa ja pääsin vähän aikaa sitten tuulettumaan kaupungille polven yläpuolelle tuleva mekko päällä. Kyllä oli alaston olo! 

Lopuksi kuvassa syvempi oppimäärä aiheesta kiinnostuneille. Selvästi variaatiota riittää!

Mainokset

5 kommenttia artikkeliin ”Paikallisessa asussa

 1. Moi Heidi! Olipa hauskasti kirjoitettu ja mielenkiintoinen juttu tuosta mystisestä pukukoodista! Miten autoilu on sujunut siellä Doharissa? Ollaanko ratin takana yhtä hillittyjä?

 2. Musta näkyy olevan myös Suomen virallinen pukukoodi, etenkin näin talviaikaan. Toisinaan saattaa huomata häivähdyksen punaista (pikkujoulusesonki).
  Ihana saada pieniä kurkistuksia elämään siellä rannalla, etenkin kun välillä on ihan ikävä! Terveisiä Arabiasta 🙂

  1. Terkkuja Arabiaan! Tekin olette usein mielessä! Täällä talvi näyttää olleen ohimenevä ilmiö kun taas mittari näyttää 29 astetta. Katsotaan millainen joulu tänne saadaan tehtyä. Pikkujouluja ainakin suomalaiset ahkerasti järjestävät!

 3. Olipas alimmassa kuvassa (ei infograafissa) edustava pariskunta! Miltä tuntui olla paikallisessa asussa? Onko siellä sama kuin Arabiemiraateissa, että miesten pääpantojen erot kertovat alueesta, mistä tulevat? Entä oleko nähnyt naisia, joilla on uhrilampaita ja trendiviiksiä yhdistävät naamiot? Niitä näin Abu Dhabissa pariin kertaa, ja se oli pysäyttävä ilmestys! (Tässä linkki yhteen kuvaan: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3439251/Mothers-wives-pose-embroidered-boregheh-masks-start-wearing-young-nine.html)
  > laittoi ensin ajattelemaan, että mitä pahaa se nainen on mennyt tekemään, mutta ilmeisesti tuollaisenkin käyttö kertoo taustasta.

  Vieläkin hymyilyttää, että 70-vuotias äitini piti miehiä valkoisissa kaavuissaan seksikkäinä — sana, jota ei uskonut äitinsä suusta kuulevan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s