Kielimiehiä 

Lasten kielellistä kehitystä on hurmaavaa seurata. Englanti tarttuu kun vettä vaan. Kasper käy esikoulua englanniksi ja Nooa kuulee kieltä brittikavereiltamme, päivittäisessä kanssakäymisessä kaupoissa ym sekä viikoittaisessa liikuntakerho ”apinakerhossa”. 

Molemmat ovat rohkeita kielen käyttäjiä. Jo ensimmäisellä viikolla täällä Nooa tervehti talomme huoltomiehiä: ”My name is Nooa, fine thank you”. Nopeasti mieleen jäi myös toiveikas kysymys: Can I have ice cream? 

Kasper hakeutuu reippaasti tilanteisiin, joissa uutta kieltä saa käyttää; ”äiti mä käyn ostamassa lisää vettä/ kysyn itse missä vessa on”. Viiden kouluviikon jälkeen hän alkaa selvästi ymmärtää tai tulkita  keskustelujen kulkua. Hauska esimerkki koettiin luokan kouluavustajan ollessa koulutuksessa. Kysyin Kasperilta: ”Oliko Ms Maca tänään poissa?”. ”Joo oli”. ”Missä hän oli?” Kasper: ”Junassa”. (Train – ing) . Melkein! 

Arabian tunnilla Kasper on oppinut sanoja lehmästä ankkaan ja pupuun. Osataan siis koko perhe toimia vaikka kotieläinpihalla arabiaksi. Äiti toivoo tulevalta erityisesti postin lähettämiseen liittyvää sanastoa, sillä posti oli tähänastisista ainoa paikka, jossa englannilla ei ole pärjännyt. 

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Kielimiehiä 

  1. Kasperin kummitäti muinoin kuunteli puoli vuotta, ennen kuin alkoi puhua mitään. Sitten olilkin kieli jo hallussa. Veljensä toimi juuri, kuten teidänkin pojat. Sanat haltuun sitä mukaa, kuin niitä tarvitsee. ”Maali!” ja ”Pallo” olivat ensimmäiset, itsensä esittelyn lisäksi 🙂
    Saat Heidi pian kokea sinäkin, kuinka lapsi toimii tulkkina vanhemmilleen. 😀

  2. Lapset ovat niin luovia käyttämään kieltä! Toissapäivänä meillä mm. imukuppiloitiin (imukupille verbi?). Tyttäremme seuraa kiinnostuneena poikien tutustumista ja elämää uudessa maassa. Myös me aikuiset. Terveisiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s