Kaukana kotoa 

Tänään hotellin respan täti pysähtyi lirkuttelemaan lapsille ja kertoi: ”Minulla on kaksi lasta. Soittelemme aina lauantaisin, kun on vapaapäivä. Ma’am, käyn aina kahden vuoden välein kotona.” Myös hotellin siivooja kertoi pääsevänsä kotona Filippiineillä käymään kahden vuoden välein. En kehdannut kysyä odottaako kotona lapsia.

Qatarin väestöstä lähes 90% on siirtotyöläisiä, jotka pyörittävät tätä maata: siivoavat, pyykkäävät, myyvät, ajavat taksia ja hymyilevät hotellin respassa. Heidät voidaan jaksa kahteen ryhmään: meidän kaltaisiimme koulutettuihin ihmisiin, jotka tulevat aurinkoon hyvillä sopimuksilla ja seikkailumielellä, sekä pienillä palkoilla töitä tekeviin kehitysmaiden työläisiin. Osalla heistäkin on säännöllinen työ ilmastoiduissa sisätiloissa, mutta osa painaa pitkää päivää tukahduttavassa kuumuudessa, Dohan sadoilla rakennustyömailla. 

Paikallisväestö edustaa ylintä kastia, ja he kuulemma lähinnä hyväksyvät ja allekirjoittavat papereita. Toiset työt tehköön joku muu, kiitos valtavien öljy ja kaasuvarantojen. Amnestyn ja muiden ihmisoikeusjärjestöjen kritisoimasta työlupakäytännöstä  en ala tässä tarkemmin kertomaan, siitä tuonnempana lisää. Sanon vaan, että olemme varmistaneet, että meidän perheellä on lupa maasta poistumiseen ilman työnantajan lupaa. Toisin kun monilla niistä siivoojista ja rakennustyömiehistä. Terveisiä eriarvoisesta maailmasta. 

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Kaukana kotoa 

  1. Voi, kun on mukava lukea kuulumisistanne siellä Dohassa. Aavikoilta tulevaa hiekkamyrskyä ei osaa täällä edes kuvitella… Sofia-tytteli täytti torstaina 4 kk, sekin täällä päässä unohtui !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s